2010.11.11// D. Pęgiel
Jak wynika z badań, których rezultaty opublikowano w naukowym piśmie
Archives of Internal Medicine, jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych przekąsek pomaga obniżyć ryzyko choroby serca.
Mimo że badania były przeprowadzane na 1216 starszych kobietach, podobny wpływ czekolada może mieć także na mężczyzn. Testy wykazały, że panie, które spożywały ten wyrób cukierniczy raz w tygodniu były o 35% mniej narażone na zgon lub hospitalizację z powodu choroby niedokrwiennej serca, a także aż o 60% mniej narażone na niewydolność serca w ciągu najbliższej dekady.
Zbawienna czekolada
Jednocześnie autor badań dr Joshua Lewis ze Szpitala Sir Charlesa Gairdnera w Australii ostrzega przed regularnym konsumowaniem produktów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu, gdyż przedstawione wyniki są związane z umiarkowanym, a nie częstym spożywaniem czekolady.
Wcześniej włoscy naukowcy przeprowadzili eksperymenty, które pokazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady może redukować stany zapalne powiązane z chorobami układu krążenia.