2011.06.06// D. Pęgiel
Z bilansu opublikowanego przez Europejskie Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (ECDC) w Sztokholmie wynika, że liczba ofiar śmiertelnych infekcji spowodowanej bakterią EHEC wzrosła w Europie do 22, z czego 21 osób zmarło w Niemczech. Tymczasem niemieckie władze poinformowały, iż źródłem infekcji mogą być wyhodowane w Dolnej Saksonii, na północnym zachodzie Niemiec, kiełki fasoli.
Bakterie E. coli
Ministerstwo Rolnictwa Dolnej Saskonii przyznało, iż wyhodowane na terytorium tego kraju związkowego kiełki fasoli mogą być źródłem infekcji EHEC. Rzecznik resortu Gert Hahne oznajmił agencji Associated Press, że ostrzega się ludzi przed spożywaniem kiełków, które są często dodawane do sałatek. Ponadto niemieckie władze oświadczyły agencji Reuters, że badającym sprawę udało się w miarę precyzyjnie prześledzić drogę dostaw kiełków.
Zdaniem Europejskiego Centrum Prewencji i Kontroli Chorób ogółem w państwach Unii Europejskiej stwierdzono 1605 przypadków zarażenia enterokrwotocznym szczepem bakterii Escherichia coli (EHEC) i 658 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowy (HUS), który ta bakteria może wywołać. Przytłaczającą większość przypadków zarejestrowano w Niemczech: 1536 zarażenia EHEC i 627 HUS – czytamy na portalu Money.pl.