2016.11.10// J. Kruczek
Makaron większość osób kupuje w sklepie, a niektórzy starają się go zrobić samodzielnie. W tym drugim wypadku sięgają po maszynki do makaronu pozwalające na wycięcie z ciasta odpowiednich nitek.
W Chinach makaron robi się nieco inaczej. Fachowcy pracujący w gastronomii nie bawią się w żadne maszynki. Jak widzimy na powyższym filmie zamiast urządzeń kucharz posługuje się własnymi dłońmi. Możemy zobaczyć, jak sprawny kucharz wywija ciastem tworząc z grubych kawałków cieniutkie nitki.
Makaron w wykonaniu chińskiego kucharza
Trzeba przyznać, że taka technika jest niezwykle ciekawa. Wymaga też sporej wprawy. Trzeba zarówno uzyskać perfekcyjną konsystencję ciasta, jak i bardzo precyzyjnie wywijać ciastem, aby rozciągnąć go na cienkie makarony. Takich fachowców ogląda się w akcji naprawdę przyjemnie.