2022.06.27// P. Potocki
Na nowo w Europie odkrywamy, jak wiele pozytywnych właściwości mają nasiona konopi. Są nie tylko pożywne oraz stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Mają też dużo witamin i substancji odżywczych.
Jakie właściwości wyróżniają nasiona konopi? Nasiona konopi zawierają aż 26% białka. Dla porównania - w ciecierzycy jest to 19%, w szpinaku - 14%, w wołowinie - tylko 18%, a w serze - aż 28%. Białko konopne jest jak najbardziej zbliżone do struktury białka ludzkiej krwi, dlatego jest wchłaniane prawie w 100%. Tylko 2 łyżki konopi dziennie dostarczają nam żelazo (15%), magnez (45%!), cynk (20%). Nasiona konopi nie zawierają kwasu fitynowego, który jest silnym składnikiem przeciw odżywczym roślin, który blokuje wchłanianie zdrowych witamin i minerałów. Nasiona konopi nie powodują niepożądanych reakcji w organizmie, takich jak stany zapalne czy problemy z trawieniem.
To najbogatsze naturalne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi zawierają więcej zdrowych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych niż len czy orzechy. Mają idealny stosunek omega-6 do omega-3 to 3:1. Ten stosunek występuje tylko w oleju rybnym i rybach morskich. Przywrócenie równowagi omega-6 i omega-3 pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca o 80%. Nasiona zawierają wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów tłuszczowych. To lekkie iw pełni przyswajalne źródło białka. Inne zalety nasion konopi to:
- Zawiera wiele fitoskładników. Substancje te zwiększają naturalną obronę immunologiczną rośliny. Mają pozytywny wpływ na organizm człowieka, a także na układ odpornościowy,
- Zawierają wiele niezbędnych minerałów, które trudno znaleźć razem w innych pokarmach roślinnych. Spożywając codziennie nasiona konopi zyskasz wysoko przyswajalny magnez, fosfor, mangan, żelazo i cynk,
- Zawierają składniki odżywcze w wymaganych proporcjach. W nasionach konopi białko, tłuszcze i węglowodany są w idealnej równowadze. Zawierają wystarczającą ilość minerałów i unikalnych składników odżywczych dla roślin, co oznacza, że wszystkie te składniki są znacznie lepiej wchłaniane razem, niż gdyby były przyjmowane osobno.
Nasiona konopi - właściwości zdrowotneKorzyści z nasion konopi sprawiły, że znalazły się na szczycie listy zdrowej żywności. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj -
https://ganjafarmer.com.plNasiona konopi zawierają tylko pozostałości substancji psychoaktywnej THC i nie są narkotykiem. Posyp je makaronem, sałatkami lub dodaj do koktajli, wymieszaj z poranną owsianką – nasiona konopi są wszechstronne i świetnie smakują.
Nasiona konopi zawierają białko roślinne zawierające wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Ponadto ich strawność białka jest nawet lepsza niż w przypadku zbóż, orzechów i roślin strączkowych. Błonnik w nasionach konopi może zmniejszać skoki cukru we krwi i regulować poziom cholesterolu.
Zaledwie 3 łyżki nasion dostarczają 14,4% zalecanego dziennego spożycia zarówno na błonnik rozpuszczalny (20%), jak i nierozpuszczalny (80%). Aż 80% kobiet zgłasza problemy fizyczne lub emocjonalne spowodowane PMS. Wynika to z wrażliwości na hormon prolaktynę. A kwas gamma-linolenowy w nasionach konopi wytwarza prostaglandynę, co zmniejsza działanie środka drażniącego – prolaktyny.
Regularne spożywanie nasion konopi pomaga zapobiegać chorobom serca. Nasiona zawierają aminokwas argininę, która wytwarza tlenek azotu i wzmacnia naczynia krwionośne. Prowadzi to do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca, zakrzepów krwi i może pomóc w powrocie do zdrowia po zawale serca.
Jak często spożywać nasiona konopi?Nasiona konopi możesz spożywać codziennie. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, wapń, błonnik oraz inne mikro i makroelementy niezbędne do zdrowego życia. W najprostszej formie możesz je przyjmować w formie kiełków:
- Posortowane i umyte ziarna namoczyć w wodzie przez około 5 godzin,
- Nasiona pływające należy usunąć – są „puste”,
- Wszystko, co pozostało, ponownie spłucz i załóż wilgotną szmatkę lub gazę,
- Na wierzch nałóż kolejną warstwę wilgotnej szmatki,
- Jeśli materiał wyschnie, należy go dodatkowo zwilżyć,
- Przechowuj nasiona w temperaturze pokojowej, aż pojawią się pierwsze kiełki (od 12 godzin do 1,5 dnia).
W jakiej formie można je spożywać?Istnieje kilka sposobów na maksymalne wykorzystanie nasion konopi:/
- Na surowo - żuj i pij wodę. Jeśli nie zostaną oczyszczone z zewnętrznej powłoki, należy je najpierw namoczyć w wodzie przez kilka godzin,
- W formie kiełków (jak ziarna pszenicy,
- Lekko upiec i jeść jak nasiona,
- Dodaj do innych potraw.
Jeśli nasiona konopi są używane w połączeniu z innymi roślinami, możesz uzyskać dodatkowe korzyści dla organizmu.