Domowe przetwory
Natura podarowała nam wiele niezwykłych skarbów. Na pewno należą do nich warzywa i owoce. Już w przeszłości ludzie odkryli, że nie i lość pożywienia, ale jego jakość i wartość odżywcza decydują o naszym zdrowiu i samopoczuciu. Podczas długich zimowych miesięcy brak owało wszystkim smaku świeżych warzyw i owoców. Prawdopodobnie wtedy zaczęto zastanawiać się nad tym, czy istnieje możliwość przecho wywania ich. Tak zapewne narodziło się zainteresowanie przetwórstwem. Liczne opisy literackie dowodzą, że dawne gospodynie były bard zo dumne ze swoich spiżarni. Ich zawartość była świadectwem umiejętności i zaradności właścicielki. Od wieków, z pokolenia na pokole nie, przekazywano sobie umiejętności kulinarne. Nasze prababki przekazywały rodzinne sekrety swoim córkom, a te swoim, i tak wiele p rzepisów przetrwało do naszych czasów.