2010.04.29// I. Rupa
O tym, że ciągłe jedzenie fastfoodów jest bardzo niezdrowe, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Telewizja, radio i reklamy co chwilę przypominają nam o walce z nadwagą i dbaniem o to co jemy, wedle zasady „Jesteśmy tym co jemy”. Jednak to nie wszystko, naukowcy odkryli kolejną, negatywną cechę „szybkiego jedzenia”! To fosfatazy!
Na każdym rogu...
...można spotkać budki...
...z fast-foodami
Przetworzone produkty spożywcze takie jak napoje gazowane czy fastfoody, zawierają znacznie wyższy poziom fosfataz, niż żywność zdrowa. „Utrzymanie prawidłowego poziomu fosfataz w organizmie, zapewnia zdrowie, dobre samopoczucie i długowieczność” – informuje profesor Shawkat Razzaquez z Harvard School of Dental Medicine.
Przetworzone produkty...
...takie jak napoje gazowane...
...czy fastfoody zawierają fosfatazy
Spożywanie produktów, które zawierają wysoki poziom fosfataz niekorzystnie wpływa na nasz organizm - przyspiesza procesy starzenia. Badania przeprowadzone na myszach udowodniły ich toksyczny efekt. Zwierzęta, u których zachowana była równowaga fosfataz w organizmie, żyły około 20 tygodni, natomiast te specjalnie żywione pokarmem, który miał wyższe stężenie „starczego” czynnika - zdechły po 8-12 tygodniach.
Brytyjczycy przez 20 lat...
...prowadzili badania...
...nad grupą 750 osób
W Wielkiej Brytanii przez 20 lat prowadzone były badania nad grupą 750 osób, podzielonych na dwie grupy – jedna prowadziła zdrowy tryb życia, a w drugiej znajdowały się osoby nie stroniące od alkoholu - wypijały więcej, niż 2-3 drinki dziennie - papierosów i fastfoodów.
Wyniki tych badań potwierdziły spekulacje naukowców. W ciągu ostatnich 20 lat śmiertelność osób z grupy niezdrowego trybu życia wyniosła 29%, a grupy bez używek - tylko 8%. Istotnym faktem jest także to, że biologiczny wiek fanów alkoholu, papierosów i fastfoodów był o 12 lat wyższy niż ich metryka!