2016.07.02// J. Kruczek
Płonący olej jest jednym z najgroźniejszych rodzajów pożaru. Takiego płomienia przede wszystkim nie wolno gasić wodą, ponieważ zmienia ona naczynie z olejem w kulę ognia obejmującą całe otoczenie.
The Slow Mo Guys zdecydowali się wykonać eksperyment pokazujący w zwolnionym tempie co się dzieje gdy do płonącego oleju wlejemy wodę. Jak widać na filmie reakcja jest natychmiastowa. Całe otoczenie płonącego rondla zmienia się w ognistą kulę.
Lepiej nie gasić płonącego oleju wodą
Woda natychmiastowo odparowuje a gaz ulega podpaleniu. Nie wspominając już o rozlewającym się oleju. Eksplozja po takim gaszeniu trwa chwilę, ale wystarczy ona aby ciężko poparzyć człowieka bądź spalić całą kuchnię. Jeżeli już dojdzie w waszej kuchni do pożaru oleju to zakryjcie naczynie pokrywką, aby odciąć dopływ tlenu. Może też być mokra szmata, albo zasypanie oleju solą kuchenną. Nigdy jednak nie wlewajcie wody.