2016.10.27// J. Kruczek
Jamon de Bellota, czyli szynka żołędziowa pochodzi z półwyspu iberyjskiego. Jest ona uważana za jeden z najwspanialszych przysmaków wędliniarskich. A zawdzięcza to procesowi powstawania i przełożeniu sposobu hodowli zwierząt na smak.
Omawiana szynka zawdzięcza swój niezwykły smak właśnie sposobowi hodowli zwierząt. Tworzy się ją tylko i wyłącznie z mięsa zwierząt hodowanych swobodnie na wielkich farmach. Świniaki żywią się w tym czasie jedynie naturalnymi żołędziami z rosnących na farmach drzew.
Jamon de Bellota
Taka dieta pozwala na przejście mięsa charakterystycznym posmakiem. Później szyneczki dojrzewają od 20 do 36 miesięcy. Jeżeli interesuje Was jak krok po kroku powstaje Jamon de Bellota to musicie zobaczyć powyższy materiał. Na nim zaprezentowano każdy krok powstawania tej wyjątkowej szynki.