2011.03.19// D. Pęgiel
Rzecznik japońskiego rządu Yukio Edano oświadczył, że poziom radioaktywności w szpinaku i mleku niedaleko uszkodzonej elektrowni Fukushima w Japonii przekroczył bezpieczny poziom.
-
Wykryto wyższy od zgodnego w prawem poziom radioaktywności w jednej próbce mleka w prefekturze Fukushima oraz w sześciu próbkach szpinaku w prefekturze Ibaraki leżącej na południe od Fukushimy – oznajmił rzecznik.
W Japonii wykryto...
...radioaktywne...
...mleko
Yukio Edano zaznaczył jednak, że poziom ten nie jest szkodliwy dla zdrowia i wezwał obywateli do zachowania spokoju.
- Wziąwszy pod uwagę przeciętną konsumpcję mleka przez Japończyków, to nawet gdyby ktoś pił skażone mleko codziennie przez rok, otrzymałby dawkę promieniowania równą jednemu badaniu radiologicznemu w szpitalu – przyznał rzecznik. -
Nawet gdyby ktoś jadł skażony szpinak przez rok, otrzymana przezeń dawka promieniowania wyniosłaby tylko jedną piątą dawki otrzymywanej podczas badania – dodał.
Ministerstwo Zdrowia Japonii poleciło lokalnym władzom sprawdzanie, skąd dokładnie pochodzą skażone produkty. Na podstawie miejsca pochodzenia żywności resort zaleca podjącie odpowiednich środków.