Kieszonkowy przewodnik: Bolonia, Parama, Ferrara, Rawenna, Rimini od środka
Bolonia to stolica bogatego regionu Emilia-Romania - krainy mlekiem i miodem płynącej, z plażami, rezerwatami przyrody, winnicami, dolinami i górami, średniowiecznymi zamkami, renesansowymi pałacami i uniwersytetem o bogatych tradycjach oraz z Parkiem Narodowym Delty Padu. Region ten jest także jednym z najwspanialszych we Włoszech centrów kultury i sztuki ? Rawenna, Ferrara i Modena znajdują się na Liście światowego dziedzictwa UNESCO. Wina z tego obszaru są charakterystyczne, a jego kuchnia uważana za najlepszą w całym kraju. Na całym świecie znane są samochody marki Ferrari, wyszukana biżuteria firmy La Perla i ser parmezan. Bolonia znana jest wśród smakoszy i pretenduje do miana stolicy kulinarnej Włoch. Autorka przewodnika opracowała kilka tras, które każdemu pomogą w pełni poznać uroki Bolonii podczas kilkudniowego pobytu w tym mieście. Osoby, które mają nieco więcej czasu, mogą potraktować Bolonię jako punkt wypadowy w poznawaniu okolic Bolonii ? pomogą w tym osiem specjalnie opracowanych tras. Przewodnik zawiera cenne informacje o hotelach i restauracjach. Znajdziemy tu również rozdziały poświęcone historii i kulturze miasta, życiu nocnemu i zakupom, a także wykaz najważniejszych świąt i informacje praktyczne.
- author: Lisa Gerard-Sharp