Konserwowanie i przechowywanie żywności
Ponad 350 przepisów!
Chętnie eksperymentujesz z dodatkami? Spróbuj musztardy z gruszek!
Uwielbiasz winogrona? Podaj je w marynacie z cynamonem!
Lubisz smak papryki? Zrób z niej pyszny pikantny dżem!
- Vademecum wielbiciela przetworów ? zasady pasteryzowania, wędzenia, suszenia, kiszenia, zamrażania...
Dowiedz się, jak pasteryzować i peklować. Poznaj właściwe proporcje składników w dżemach i kompotach oraz sekrety produkcji domowych wędlin.
- Królestwo przetworów owocowych ? soki, galaretki, konfitury, marmolady, nalewki, wina i likiery...
Od prostego kompotu z wiśni, poprzez pasteryzowane śliwki i gruszki imbirowe do mięs, aż po agrest w przecierze truskawkowym.
- Warzywa i grzyby na dziesiątki nowych sposobów ? kwaszonki, sosy, marynaty, przeciery, pikle, keczupy...
Przygotuj pasteryzowane buraki, jarzyny w zalewach, suszoną mieszankę wielowarzywną, kiszone rydze lub marynowane opieńki.
- Kopalnia pomysłów dla smakoszy mięs i ryb ? kiełbasy, wędzonki, parówki, pasztety, polędwice, szynki...
Przysmaki z drobiu, cielęciny, wieprzowiny, wątróbki lub boczku pyszne i aromatyczne jak nigdy dotąd.
- author: Janusz Barowicz, Tadeusz Barowicz