Kuchnia Leonarda da Vinci
O tym, że Leonardo da Vinci tworzył jedne z największych dzieł sztuki wszech czasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak zdaja sobie sprawę, że w swojej epoce był on znany także dzięki organizowanym przez siebie na dworze Sforzów w Mediolanie niezwykłym widowiskom teatralnym i ucztom, jakich Europa nigdy wcześniej nie widziała. W tej niezwykłej książce czytelnik znajdzie też fascynujące ciekawo stki, ilustracje, oryginalne przepisy mistrzów kuchni z okresu renesansu oraz współczesne adaptacje tych przepisów, w tym przepis na sos sałatkowy samego Leonarda da Vinci. Książka ta analizuje historię i miejsce kuchni włoskiej od renesansu po dzień dzisiejszy or az przedstawia źródła kulinarnych triumfów Leonarda da Vinci. Książka to doskonała propozycja zarówno dla entuzjastów gotowania i je dzenia, jak i miłośników historii i sztuki. Zatem, zbierzmy się w Kuchni Leonarda da Vinci! Dave DeWitt jest pisarzem, redaktorem i producentem widowisk oraz autorem lub współautorem ponad trzydziestu książek, w tym kucharskich, głównie poświęconych papryce chili i potrawom pikantnym. Jest również wydawcą Fiery Foods & Barbecue SuperSite pod adresem, redaktorem czasopisma ?Fiery Foods & BBQ? o raz współproducentem widowiska National Fiery Foods & Barbecue Show, organizowanego już dziewiętnasty rok. Ta fascynująca opowieść o historii kuchni włoskiej zachwyca i zaskakuje. Uważam, że może ona stać się fundamentem, na którym przyszl i pisarze zajmujący się tą dziedziną będą budować własne historie. Wszystko w tej książce jest niezwykle atrakcyjne, od przepisów, p oprzez samą historię po szatę graficzną. Clifford A. Wright, dwukrotny zdobywca nagrody Jamesa Bearda i autor Some Like It Hot