Kuchnia kresowa i domowa
Ponad 300 sprawdzonych przepisów - barszcz, chołodziec litewski, bigos, polewka piwna, zupa rakowa, bliny, hrecuszki, drygle, kulebi ak, pasztety, półgęski, hreczanyki, żmudzkie cepeliny, pekeflejsz, mamałyga, kutia, pascha, torty, mazurki, kokilki, małdrzyki, konf itury, nalewki, wódki, wina...
Inspiracją do powstania tej wspaniałej książki było przywiązanie autora do ziemi wołyńskiej - kraju jego przodków, gdzie ponoć wszys tko było lepsze...
Zieleń bogatsza, mleko miało inny smak, lasy były pełne zwierzyny, czyste wody - ryb, a w sadach rosły mało znane owoce: oberżyny, s morodiny, artiszoki, salsefie... Na stołach pojawiały się zające w śmietanie, jarząbki szpikowane słoniną, marynowane węgorze i pek lowane sumy. W ogromnych kotłach gotowano wielokilowe szynki z kością, a baraninę na kołduny 'puskające pod językiem' siekano ręczni e.
Przepisy przedstawione w tej publikacji wynikają więc z tradycji, ale i własnych doświadczeń autora w przygotowywaniu posiłków dla n ajbliższych, a czasem dla zaproszonych gości. Ta unikalna książka kucharska adresowana jest nie tylko do smakoszy, lecz także do wsz ystkich, którzy chcą sobie przypomnieć lub dopiero poznać smak kresowej, domowej kuchni.