2014.07.29// J. Kruczek
Producenci i sprzedawcy żywności zarzekają się, że ich produkty są zdrowe i wręcz naturalne. Nie ma w nich konserwantów, a jakakolwiek chemia to tylko pomówienia ekologów. A jednak pewne produkty budzą uzasadnione obawy co do zapewnień producentów.
W sieci pojawił się bardzo ciekawy test lodów z amerykańskich sklepów Walmart. O tej sieci sprzedaży słyszał chyba każdy, a o lodach też niedługo wszyscy będą wiedzieć. Co jest nie tak z tym zimny przysmakiem? Jeżeli spytalibyśmy Was co się stanie z lodem wystawionym na słońce to każdy powiedziałby, że szybko się roztopi. Niektóre lody już w czasie jedzenia przechodzą w postać płynną.
Lody z Walmartu...
...nie poddają sie słońcu...
...i trzymają formę
Jednak nie kanapki lodowe z Walmart. Powyższy film pokazuje takiego taniego loda wystawionego na słońce. Pewien Amerykanin wystawił zimną przekąskę na słońce. Po 75 minutach w pełnym słońcu lód ani trochę się nie rozpuścił. Cóż ta sytuacja w zasadzie nie wymaga komentarza. Chyba przestaniemy narzekać na chemię w polskiej żywności.