Mięsa i mięsiwa. Najlepsze przepisy
Mięsko, mięso, mięsiwo ? jadamy je chętnie i często. Jest smaczne i posilne. Można z niego przygotować bardzo urozmaicone i atrakcyj ne dania. Zaspokaja głód, dodaje sił i mile ?łaskocze? podniebienie. Jedzone z umiarem, z dodatkiem warzyw, owoców, kasz i makaronów jest również zdrowe. Zawiera pełnowartościowe białko bogate w niezbędne dla człowieka aminokwasy, sole mineralne ? głównie żelazo, tak potrzebne młodzieży, fosfor i potas, a także mikroelementy np. miedź czy molibden. Dostarcza organizmowi potrzebne do życia wita miny, takie jak B1, B2, B6, B12 i PP, a niektóre tłuste kawałki mięsa także wit. A,D i E. W czasach, gdy mięsa było w sprzedaży mało , przygotowanie z niego potraw nie stanowiło problemu. Dziś gdy różnych rodzajów mięsa jest pod dostatkiem i to po przystępnej cenie , warto dołożyć starań, aby przygotowane z niego potrawy były smaczne i atrakcyjne.
- author: Teresa Miazgowska