Opis produktu: Miodolecznictwo
Miodolecznictwo
Miód to jeden z najcenniejszych produktów zwierzęcych. Już u starożytnych jego obfitość była wyrazem największego błogosławieństwa ziemi, a lecznicze działanie znane było ludzkości od tysiącleci. W naszych czasach zainteresowanie miodem jako środkiem odżywczym i leczniczym wzrosło, a leczenie miodem jest istotnym działem współczesnej medycyny naturalnej. Pszczeli produkt ma silne działanie b akteriobójcze w stosunku do wielu chorobotwórczych bakterii. Ponadto ma wysokie wartości konserwujące w związku ze zdolnością do nis zczenia bakterii i grzybów.
Miód ma znakomite właściwości. Działa szczególnie w przypadku schorzeń gastrycznych, dolegliwości przewodu moczowego i nerek, przezi ębienia (kaszel) oraz stanów zapalnych: gardła, migdałków i strun głosowych, stawów czy spojówek, a także w wielu chorobach układu k rążenia, oddechowego, przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, układu moczowego, skóry.
Z książki dowiemy się:
Jaki miód jest najlepszy.
Jak ocenić jakość miodu dostępnego w handlu
Jakie są jego właściwości lecznicze i skład chemiczny.
Jaki jest wpływ miodu pszczelego na skład krwi.
Ponadto wiele cennych uwag dotyczących leczenia miodem.