2018.01.07// J. Kruczek
Lubisz sery? Jeżeli tak to dziś mamy materiał dla Ciebie. Na poniższym nagraniu możecie zobaczyć, jak wykonuje się ręcznie prawdziwy ser Mozzarella.
W filmie możemy zobaczyć, jak Orazio Carciotto oraz Carlo Carciotto wytwarzają ser Mozzarella, Bocconcini oraz Burrata. Na filmie uwieczniono w rewelacyjnych ujęciach, jak krok po kroku wykonuje sie ser Mozzarella w profesjonalnej restauracji. Jak widać wszystko wykonuje się ręcznie w kuchni restauracji, dzięki czemu klienci otrzymują świeży produkt w swoich posiłkach.
Mozzarella
Takich profesjonalistów ogląda się naprawdę przyjemnie. Ser roztapiający się w gorącej wodzie nabiera aksamitnej struktury, którą się następnie formuje w kule. Ktoś może się oburzyć, że kucharze nie używają rękawiczek. Nadmiernych czyściochów uspokajamy. Tak to się robi. Rękawiczki w kontakcie z gorącym serem przetapiają się przez co ser czuć później plastikiem.