Nalewki. Ponad 100 przepisów
Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą ?okowita?, którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa ?wódka? można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo ?wódka? objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki ?woniejące?, czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.
Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.
Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.
Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.