Otwieranie wina mimo iż nie należy do czynności trudno to często przysparza trudności. Najgorzej gdy akurat mamy butelkę wina, ale z jakiegoś powodu nie mamy przy sobie otwieracza. Wtedy zaczyna się prawdziwe kombinowanie. Dziś mamy dla Was jedną z technik otwierania wina bez użycia otwieracza. Nie należy ona do popularnych, ponieważ wymaga posiadania małego palnika. Niektórzy bardziej ambitni amatorzy kulinariów mają takie gadżety do opalania potraw. Jeżeli posiadacie taki gadżet to łatwo otworzycie butelkę.
Otwieranie wina palnikiem
Wystarczy odpowiednio podgrzać szyjkę butelki. Płomień kierujemy poniżej korka, ale nad winem. W ten sposób rozgrzewamy powietrze w środku, które wypycha korek na zewnątrz. Jak widać po chwili korek wystrzeliwuje z butelki. Ważne jest to, aby dać butelce wystygnąć przed podaniem trunku.