2012.01.19// D. Pęgiel
Polska została sklasyfikowana na szczycie rankingu opracowanego przez Europejską Radę Informacji o Żywności. Okazuje się, że Polacy jedzą najwięcej warzyw i owoców w Unii Europejskiej. Ponadto jako jeden z czterech badanych krajów spełniamy normy Światowej Organizacji Zdrowia - czytamy na stronie internetowej "Gazety Wyborczej".
Polska została sklasyfikowana...
...na szczycie rankingu...
...ws. jedzienia warzyw i owoców
Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia dziennie powinno spożywać sie ponad 400 gramów owoców i warzyw. Pod uwagę nie są brane ziemniaki oraz inne bulwy zawierające skrobię. Tymczasem z informacji zebranych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wynika, że przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej zjada 220 gramów warzyw i 166 gramów owoców dziennie.
W rankingu Europejskiej Rady Informacji o Żywności, który odnosi się do 19 krajów, Polska sklasyfikowana została na pierwszym miejscu. Przeciętny Polak spożywa u nas 577 gramów warzyw i owoców. Powyżej normy WHO sklasyfikowane zostały także Włosi (452 gramy), Niemcy (442) i Austriacy (413). Najmniej tego typu produktów jedzą mieszkańcy północy kontynentu - Islandii, Szwecji, Finlandii, Wielkiej Brytanii, ale również Czech.
Z badań wynika ponadto, że więcej warzyw i owoców spożywają osoby z większymi dochodami i wyższym wykształceniem. Ponadto po produkty roślinne częściej sięgają kobiety niż mężczyźni. Warto przy tym zaznaczyć, iż panie będące w związkach zmieniają nawyki żywieniowe partnerów.