2010.12.22// D. Pęgiel
W Polsce rocznie 4 miliony ton jedzenia ląduje w śmieciach. Taka ilość marnowanej żywoności wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia stołecznego Stadionu Narodowego. Banki Żywności apelują o zapoznanie się ze sposobami na niemarnowanie jedzenia – donosi wprost.pl
Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest wyrzucana do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność – stwierdził Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności
Polacy rocznie marnotrawią 4 mln ton żywnościmln
Badania przeprowadzone na zlecenie FPBŻ w 2009 roku pokazują, że aż 41% ankietowanych przeliczyło się w stosunku do swoich potrzeb żywieniowych. Wśród innych powodów marnotrawstwa jedzenia wymieniono: zakup produktu złej jakości (29 proc.), przegapienie terminu do spożycia (28 proc.) oraz złe przechowywanie (27 proc.).
Aktywiści przypominają, że podczas świąt należy kierować się kilkoma zasadami, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Na pierwszym miejscu wymieniane jest rozmyślne planowanie zakupów oraz przygotowanie właściwych porcji i odpowiednie przechowywanie jedzenia.