2010.05.24// I. Rupa
Popcorn to smaczna i wciągająca przekąska, która często towarzyszy nam w kinie lub w domu, podczas oglądania filmu. Ciekawe ile osób zdaje sobie sprawę z tego, że prażona kukurydza to nie tylko wyśmienity smakołyk, ale i źródło błonnika, które pomaga w walce z rakiem.
Popcorn może zapobiegać chorobom nowotworowym i sprzyjać utrzymaniu prawidłowej wagi ciała! Prażona kukurydza często towarzysząca wyprawom do kina jest cennym źródłem błonnika oraz witaminy B, a także pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu poziomu cholesterolu LDL.
Jedząc popcorn...
...chronimy nasz organizm przed...
...nowotworem
Najnowsze badania dowodzą również, że jedzenie popcornu zapobiega powstawaniu groźnych chorób w naszym organizmie, takich jak na przykład nowotwory! Wszystko dzięki wysokiej zawartości polifenoli, które chronią nas przed chorobami serca i rakiem.
Zawarte w polifenolach przeciwutleniacze skutecznie usuwają szkodliwe rodniki z organizmu – oczyszczają go. Kinowe danie zamienia się w bombę kaloryczną dopiero wtedy, kiedy dodamy do niego zbyt dużą ilość soli, cukru lub tłuszczu.
Prażona kukurydza...
...to źródło błonnika...
...i witaminy B
Popcorn ma...
...wysoką zawartość...
...polifenoli