Problemy z cholesterolem
Od dawna przyzwyczailiśmy się oskarżać tłuszcze pokarmowe o samo zło. O nadwagę i otyłość, o choroby układu krążenia, przeciążenie w ątroby, wykwity skórne? A jednak liczne związki z tej kategorii są niezbędne dla życia i zdrowia. Dotyczy to nawet cieszącego się sz czególnie złą sławą cholesterolu, a przede wszystkim pewnych kwasów tłuszczowych, nazywanych właśnie niezbędnymi ? a dawniej witamin ą F.
Cóż zatem robić? Aktywna i skuteczna profilaktyka wielu groźnych chorób w dużej mierze zależy od naszego stylu życia. Sztuka odżywia nia się zdrowo, smacznie i z zachowaniem kontroli nad spożyciem ?złych? tłuszczów jest podstawowym kluczem do sukcesu. Ta książka pr zynosi jasne i przystępne odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące tych zagadnień.
* czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
* interpretacja lipidogramu - wartości prawidłowe
* tłuszcze przyjazne dla układu krążenia
* wpływ diety na stężenie cholesterolu we krwi
* kiedy leczenie staje się koniecznością