Prowansja od A do Z
Obfitujące w informacje i czytelnicze przyjemności źródło wiedzy na temat Prowansji autorstwa pisarza, który wybrał życie w tej częś ci świata. Nie jest to, broń Boże, encyklopedia ? Peter Mayle w ponad 170 hasłach opisuje to, co podczas niemal dwudziestoletniego mieszkania w Prowansji uznał za najbardziej interesujące czy zabawne. Pisze o architekturze, zingue-zingue-zoun, emigrantach, Aix-en-Provence, prowansalskim charakterze, legendach, osobliwościach języko wych, muzeum Legii Cudzoziemskiej, ''Marsyliance'', frywolnej Fanny i mnóstwie innych rzeczy. Oczywiście o jedzeniu i piciu też: vin rose, truflach, oliwie, melonach, bouillabaisse, serze, który zabił rzymskiego cezara, a nawe t o lekarstwie na niestrawność. ''Prowansja od A do Z'' jest doskonałym uzupełnieniem każdego przewodnika po Prowansji.