Przedwojenne przysmaki
Zbiór przepisów z czasów, kiedy spotkania przy stole stanowiły ważny element życia rodzinnego i towarzyskiego, miały ustalony przebi eg oraz odpowiednią oprawę.
Zachęcamy do wypróbowania receptur z pierwszej połowy zeszłego stulecia ? przekonacie się, że wciąż sprawdzają się one wyśmienicie.
W książce znajdziecie przepisy o różnym stopniu trudności ? na potrawy wykwintne, stosowne na specjalne okazje, oraz na dania proste , w sam raz na co dzień. Wszystkie z pewnością wzbudzą uznanie domowników i gości.
Dokładne receptury umożliwią przygotowanie smacznych potraw zarówno pasjonatom gotowania, jak i osobom o skromniejszych umiejętności ach kulinarnych.
Dużym atutem
Przedwojennych przysmaków są propozycje dań na mniejsze i większe uroczystości ? niedzielny obiad czy imieninową kolację. Skomponowanie przystawek z daniem głównym, a do tego jeszcze dobranie deseru w taki sposób, aby wszystkie potrawy ze sobą harmonizowały, jest bowiem nie lada wyzwaniem.
Ewa Aszkiewicz jest znaną i cenioną autorką książek kucharskich. Od lat pieczołowicie kultywuje bogate tradycje kulinarne swojej rod ziny, sięgające połowy XIX wieku.
Przedwojenne przysmaki - to przepisy z domowego archiwum, zgromadzone przez babkę Antoninę oraz jej krewne i przyjaciółki.
PRZYKŁADOWE PRZEPISY
Kompot z brzoskwiń i melona
Składniki:
l 6 dorodnych, dojrzałych brzoskwiń
l 1 melon
l 2 szklanki ?z czubem? cukru
l 3 szklanki wody źródlanej
l 1 szklanka białego słodkiego wina
Przygotowanie:
Brzoskwinie sparzyć, ściągnąć z nich skórkę, usunąć pestki. Melon obrać, usunąć pestki. Owoce pokroić w niewielką kostkę i ułożyć w salaterce.
Zagotować wodę z cukrem i winem, od czasu do czasu mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił. Zalać owoce gorącym syropem i odst awić pod przykryciem na kilka godzin w chłodne miejsce.
Przed podaniem do schłodzonego kompotu można dodać kieliszek aromatycznego alkoholu.
Staropolska zupa ziemniaczno-cebulowa
Składniki:
l 2 łyżki oliwy
l 20 dag wędzonego boczku
l 4 białe cebule
l 4 ziemniaki
l 1,5 l esencjonalnego rosołu
l 2 ząbki czosnku
l natka pietruszki
l kminek, słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć, mieszając, pokrojony w drobną kostkę boczek. Dorzucić pokrojone w piórka cebule i podsmażać , nadal mieszając, aż składniki się zrumienią. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zmiażdżony w moździerzu kminek i pozostałe przyprawy. Smażyć 1 min, mieszając. Zalać całość rosołem i gotować ok. 15 min (aż ziemniaki zrobią się miękkie) na średnim ogniu.
Zupę podawać obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.
Wariant:
Zupę można przetrzeć przez ostre sito i lekko zabielić śmietaną.
Duszony schab wieprzowy
Składniki:
l 1,5 kg schabu be