Przez żołądek do zdrowego serca Część 1
Pomimo stałego wydłużania się średniej długości życia w krajach Europy Zachodniej, choroby serca i układu krążenia pozostają główną przyczyną śmierci. Wszystkie badania naukowe wykazują że złe odżywianie jest wprawdzie najistotniejszym czynnikiem ryzyka, ale także tym, na który w najłatwiejszy sposób można wpłynąć, pragnąc zapobiec chorobom. Odpowiednie wybory żywieniowe stają się zatem koniec znością dla wszystkich osób, które są otyłe, cierpią na cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, i dla tych u których poziom cholesterolu i trójglicerydów są krytyczne, jak na przykład u osób wystawionych często na stres lub palących papierosy. W tej naukowo udokumentowan ej książce Michel Montignac zapoznaje Czytelnika z różnorodnością i wagą czynników ryzyka chorób serca i układu krążenia. Odkrywa pr zed nim potencjał każdego typu pokarmu i radzi, jak dokonywać właściwych wyborów i jak w odpowiedni sposób zapobiegać chorobom o pod łożu sercowo-naczyniowym.