Przysmaki szlacheckie we współczesnej kuchni
Zbiór 100 autorskich przepisów Grzegorza Labudy ? wytrawnego kucharza, szefa kuchni wielu renomowanych hoteli. Gotował dla finaliste k Miss World podczas ich pobytu w Gdyni. Dwukrotnie nominowany do Kulinarnego Oskara.
Przysmaki szlacheckie stanowią zbiór przepisów, inspirowanych szeroko pojętą kuchnią szlachecką i magnacką. Niebanalne dania , np. krem ze szparagów z wędzonym łososiem czy kaszanka z gęsi na domowy sposób pozwolą zadziwić domowników oraz gości.
Dzięki precyzyjnym recepturom z tej wyjątkowej kuchni mogą korzystać z powodzeniem nie tylko pasjonaci gotowania, ale także osoby, k tóre nie czują się jeszcze biegłe w sztuce kulinarnej.
Przykładowe przepisy:
Smażony sandacz pana wojewody na sosie z kurek
700g filetów z sandacza, marynata: pieprz biały, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, tymianek, kilka gałązek koperku, olej słon ecznikowy, cukier, pół kostki masła i 2 łyżki oleju do smażenia, 300g świeżych blanszowanych lub mrożonych kurek, cebula biała, 3 ły żki brandy, 1,5 szklanki słodkiej śmietany 36%.sól, pieprz biały, tymianek, kilka kropel soku z cytryny, koperek i cytryna do dekora cji.
Zrazy wołowe z zaścianka w sosie z razowego chleba
600g wołowiny zrazowej bez kości,200g boczku wędzonego,160g cebuli białej,160g ogórka kwaszonego,4 łyżki musztardy,30 g suszonych gr zybów, 3 kromki razowego żytniego chleba na zakwasie. listek laurowy, 4 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek oleju, sól, pieprz czarny.
Pieczone jabłka dla starościanki
4 duże jabłka, 5 łyżek orzechów włoskich, 5 łyżek migdałów, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki rumu
4 łyżki miodu, otarta skórka z pomarańczy.