2017.08.24// J. Kruczek
Japońska kuchnia jest wyjątkowa i w znacznej mierze opiera się na owocach morza. W lokalnych knajpkach można zjeść całą masę niespotykanych nigdzie indziej ryb. Przykładem niech będą Parrotfish, czyli papugoryby.
Te mieniące się kolorami tęczy ryby to jeden z przysmaków. Na powyższym filmie możecie zobaczyć, jak od podstaw przygotowuje się sashimi z tej niezwykłej ryby. Pracownicy jednej z ulicznych knajpek pokazują cały proces przygotowania potrawy od etapu oskrobania i wypatroszenia ryby.
Sashimi
Dzięki temu możemy zobaczyć, jak fachowcy tworzą lokalny rarytas. Sashimi jest potrawą bazującą na specjalnie podanym surowym mięsie. Głównie podaje się tak ryby i owoce morza, ale czasem serwuje się tak także mięsa zwierząt lądowych. Z pewnością będąc w Japonii trzeba spróbować sashimi.