Smakołyki z klasztornej kuchni
Klasztorna biesiada - smakowita i zdrowa.
Kuchnia klasztorna łączy dwie mogłoby się wydawać, sprzeczności: jest zdrowa i stanowi rozkosz dla podniebienia. Ma to ścisły związe k z historią klasztorów. Klasztorne ogrody jako pierwsze połączyły piękno i użyteczność. Rosły tu rośliny, które cieszyły oko,a poza tym były podstawą dietetyki i lecznictwa. Zakonnicy należeli do wykształconych warstw społecznych i stosowali się do reguł zdrowego odżywiania, które przez wieki zbytnio się nie zmieniły. Zjadano ogromne ilości warzyw i owoców, do perfekcji opracowano dietetyczną i lekkostrawną kuchnię, pieczono pyszne ciasta. To, co już przed wiekami było wiadome zakonnikom, odgrywa równie dużą rolę we współ czesnej zdrowej kuchni i medycynie naturalnej. Kuchnia klasztorna w znacznym stopniu wpłynęła na europejską sztukę kulinarną. To ona była źródłem wiedzy dla kucharzy wielkich książąt i kucharek bogatych mieszczan.
* warzywa z klasztornego ogrodu
* przysmaki kuchni postnej
* odświętne jedzenie w klasztorze
* smakołyki z klasztornej piekarni
* coś słodkiego dla duszy
- author: dr Barbara Rias-Bucher