2011.03.31// M. Kusiakiewicz
Kto pije kawę, a zdarza mu się pić ją w "biegu", ten wie jak potrafi być gorąca. Pierwsze łyki parzą, ale kolejne zaczynają być już coraz zimniejsze. Właśnie z myślą o takich smakoszach kawy, stworzono te stalowe ziarenka.
Mają one - po wrzuceniu do kubka - dwa cele. Pierwszy to szybkie schłodzenie kawy. Substancja zawarta w ziarenkach pochłania ciepło (magazynuje je) dzięki czemu kawa szybko jest chłodna.
Stalowe ziarenka
Drugi cel to... późniejsze oddanie ciepła. Kiedy kawa zbyt mocno ostygnie, ziarenka oddają ciepło i dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę napoju.
Takie zwariowane dwa w jednym. Ciekawe, jak zareagują ziarenka w żołądku, kiedy ktoś przez nieuwagę je połknie. Chyba wtedy lepiej nie pić nic gorącego.