2014.10.08// J. Kruczek
Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że jedzenie widoczne na reklamach jest specjalnie preparowane dla lepszego efektu. W Japonii wiele restauracji zamiast drukowanych menu tworzy specjalne próbki jedzenia, które można zobaczyć.
Oczywiście prawdziwe jedzenie szybko by się psuło i wymagałoby częstych zmian. To oczywiście jest mało opłacalne, dlatego makiety dań wykonuje się z tworzyw sztucznych. Na powyższym filmie możecie zobaczyć, jak japoński artysta wykonuje plastikową Tempurę oraz makietę sałaty.
Tak powstają...
...niezwykłe imitacje...
...jedzenia w Japonii
Do pracy wykorzystuje się różne rodzaje plastiku oraz wosku. Roztopione tworzywa wlewa się do lodowatej wody tworząc makietę żywności. Cóż musimy przyznać, że efekt jest fantastyczny. Tempura to danie będące rybą, krewetką, warzywem bądź innym produktem panierowanym i zanurzonym w głębokim oleju.
Na filmie możemy zobaczyć, jak artyście udało się stworzyć niezwykle realistyczna panierkę. Jednak pierwsze danie to tylko początek. Ponieważ sztuczna sałata dosłownie miażdży wykonaniem. Jeżeli czasem się zastanawiacie jak się robi sztuczne jedzenie na wystawę to już znacie jedną z metod.