2014.11.24// J. Kruczek
Chyba każdy w swoim życiu próbował pizzę. Trzeba jednak mieć na uwadze, że polskie pizzerie robią tę słynną potrawę na tysiące różnych sposobów. Praktycznie w każdym lokalu zjemy coś zupełnie innego i inaczej przygotowanego.
Pizza Margherita powinna teoretycznie być wszędzie taka sama, a i tak ciężko trafić na dwie takie same. A jak się one mają do oryginalnej włoskiej pizzy? Zasadniczo ciężko znaleźć w Polsce pizzerię robiąca Margheritę tak, jak powinna wyglądać. W sieci pojawiło się ciekawe nagranie prezentujące od podstaw, jak przygotowuje się prawdziwą włoską Margheritę.
Pizza Margherita...
...w oryginalnym włoskim wydaniu...
...różni się od tych w Polsce
Na filmie możecie zobaczyć, jak powstaje włoska Margherita. Ciasto po wyrobieniu musi myć formowane ręcznie aż do uzyskania cienkiej warstwy. Co ważne Margherita nie posiada po za serem i sosem innych głównych składników. Wszelkie pieczarki, wędliny itp już zmieniają potrawę na inną. Jak widać pizzer nakłada sos, a następnie nie obsypuje pizzy startym serem, ale nakłada mozzarellę w kostkach.
Oczywiście na placek trafia kilka przypraw i ziół. Trzeba jednak pamiętać, że prawdziwa Margherita nie powinna zostać umazana dodatkowymi sosami. Jedynym dodatkiem po upieczeniu jest aromatyczna oliwa z oliwek. Wbrew pozorom i utartym trendom wśród Polaków taki placek jest bardzo syty oraz naprawdę smakowity.