Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym. Podręcznik, szkoły wyższe
Ekstruzja zdobywa coraz większą popularność w światowym przetwórstwie
rolno-spożywczym, zwłaszcza wśród producentów żywności i pasz. W tym
podręczniku pragniemy przybliżyć Czytelnikom tajniki tej stosunkowo
nowej dziedziny produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów
praktycznych, to jest procesów technologicznych związanych z produkcją
różnorodnych ekstrudatów oraz maszyn i urządzeń niezbędnych do ich wy
twarzania. Przedstawiamy też Państwu uwagi i zalecenia o charakterze
czysto eksploatacyjnym. Lektura książki pozwoli, naszym zdaniem, nie
tylko na poznanie zawiłości inżynieryjno-technologicznych produkcji
wyrobów eks-trudowanych, ale także ułatwi producentom podjęcie decyzji o
ewentualnym wdrożeniu tej techniki w swoich zakładach przetwórczych.
Główny autor podręcznika, prof. dr hab. Leszek Mościcki, jest jednym z
czołowych propagatorów i pionierów wprowadzania techniki ekstruzji w
Polsce. Prof. Leszek Mościcki jest kierownikiem Katedry Inżynierii Pro
cesowej Akademii Rolniczej w Lublinie, która należy do najlepiej wyposa
żonych w Polsce placówek naukowych zajmujących się badaniami z zakresu
baro-termicznej obróbki surowców roślinnych na cele spożywcze i paszowe.
Tekst tej publikacji prof. Leszek Mościcki opracował przy pomocy swoich
najbliższych współpracowników: dr. Marcina Mitrusa i dr inż. Agnieszki
Wójtowicz, których wkład merytoryczny zagwarantował utrzymanie wysokiego
poziomu przekazywanej wiedzy.
Podręcznik przeznaczony jest dla pracowników naukowych, studentów, kadry
inżynieryjno-technicznej oraz technologów studiujących lub zajmujących
się w swej pracy zawodowej zagadnieniami z zakresu inżynierii rolniczej,
technologii żywności, inżynierii procesowej oraz dyscyplin pokrewnych.
Jesteśmy przekonani, że podręcznik spotka się także z zainteresowaniem
producentów żywności i pasz oraz reprezentantów różnych gałęzi przemysłu
przetwórczego, korzystających z komponentów i półproduktów sektora
rolno-spożywczego
- author: A. Wójtowicz, L. Mościcki, M. Mitrus