2018.11.13// J. Kruczek
Tuńczyk błękitnopłetwy jest najdroższą jadalną rybą na świecie. Ceny tych ryb są astronomiczne, ale i tak ludzie niemal doprowadzili gatunek do wymarcia. Tak szlachetny produkt spożywczy wymaga naprawdę dobrego traktowania.
Specjalistami w wykorzystaniu tuńczyka są oczywiście Japończycy. To oni do perfekcji dopracowali dania na bazie owoców morza. Dziś mamy dla Was ciekawy materiał pokazujący, jak w japońskiej restauracji kucharz obchodzi się z potężnym tuńczykiem.
Tuńczyk w japońskiej restauracji
Na filmie możemy zobaczyć cały proces od rozpakowania ryby, przez jej porcjowanie aż po przygotowanie sashimi. Podziwianie kulinarnych fachowców w akcji jest naprawdę wciągające. Jeżeli będziecie mieć kiedyś okazję popracować z tuńczykiem, to teraz wiecie, jak to zrobić dobrze.