Tunezja. Smak harissy i oliwek
Tunezja pozwala połączyć odpoczynek na przepięknych plażach z poznawaniem egzotycznego, afrykańskiego kraju. Wspaniałe góry porośnięte lasami dębów korkowych, zielone nadbrzeżne równiny, pustynne wydmy, krajobraz zmienia się tu jak w kalejdoskopie. Noc można spędzić w oazie w sercu Sahary albo w luksusowym kurorcie nad Morzem Śródziemnym, a w dzień wyruszyć na poszukiwanie atrakcji. Nie będzie to trudne: majestatyczne meczety z wysmukłymi minaretami, potężne twierdze, kręte uliczki medyn, wspaniałe muzea, barwne suki zachwycają nie tylko miłośników kultury arabskiej. Z dala od współczesnego gwaru ruiny rzymskich i punickich miast, ze słynną Kartaginąna czele, snują opowieść o minionej świetności, a wspaniała przyroda i gorące źródła zapraszają do odpoczynku. Przewodnik Tunezja. Smak harissy i oliwek opisuje najciekawsze atrakcje kraju, te znane i te, których nie zalała jeszcze fala masowej turystyki. Podpowiada przy tym, jak zaplanować podróż, gdzie spać, co jeść i czego nie wolno przegapić. Fascynująca opowieść o historii i kulturze Tunezji pomoże zrozumieć specyficzną mentalność jej mieszkańców. Orientację w terenie ułatwią mapy regionów i plany miast, a czytelny układ odsyłaczy i indeks pozwolą na sprawne korzystanie z przewodnika. Całości dopełniają fotografie i zamieszczony na końcu słowniczek.
- author: Paweł Jadwisieńczak, Eryka Lehr-Spławińska