Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki
Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i
suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może
powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez
lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i
mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub
uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w
wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych
oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego
przez lekarza środka może być nieprzewidywalny.
Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie ?
udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym
nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku
lub je wzmacniają.
Z książki mogą korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej
opieki zdrowotnej.
- author: Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz