2012.12.25// D. Pęgiel
W Polsce co roku wyrzucanych jest 9 mln ton żywności. To 10% udział w rocznym marnotrawstwie jedzenia w Unii Europejskiej. –
Gdybyśmy to przeliczyli na złotówki, to statystyczny Polak wyrzuca w ciągu roku żywność za 270 zł – stwierdziła w rozmowie z Agencją Informacyjną Newseria dr Krystyna Rejman ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
W Polsce co roku...
...wyrzucanych jest...
...9 mln ton żywności
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) na całym świecie marnowane jest około jednej trzeciej produkowanej żywności. W państwach słabo rozwiniętych więcej żywności marnuje się w czasie zbiorów, natomiast w bogatszych przede wszystkim na etapie przetwórstwa, handlu, gastronomi i w gospodarstwach domowych.
-
To jest ponad 2 mld ton, a produkcja zbóż w skali świata wynosi właśnie około 2 mld ton, z pewnymi wahaniami w poszczególnych latach. To są dane światowe - przyznała dr Krystyna Rejman. -
Przy czym kraje Unii Europejskiej jako całość i Polska również, zaliczane są do tych krajów mocniejszych ekonomicznie - dodała.