Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia odżywiania można podzielić na cztery główne zespoły: anoreksję, bulimię, kompulsywne objadanie się oraz otyłość. Mogą one stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia ? dlatego nie wolno ich lekceważyć. Pierwsze trzy rodzaje zaburzeń są typowe dla okr esu dojrzewania, charakteryzującego się dużą aktywnością hormonalną i intensywnym rozwojem fizycznym. Zdecydowaną większość pacjentó w stanowią dziewczyny i młode kobiety (około 90%). Mimo że przypadłości te mają bezpośredni wpływ na wygląd zewnętrzny, u ich źródła zazwyczaj leżą problemy natury psychicznej. Ostatnie zaburzenie należące do tej grupy ? otyłość ? jest spowodowane nadmiernym groma dzeniem tłuszczu w organizmie. Problem ten dotyka coraz większej części społeczeństwa i jest przyczyną wielu niebezpiecznych chorób. W książce omówiono następujące zagadnienia:
rozpoznawanie zaburzeń odżywiania,
przyczyny zachorowań i profilaktyka,
leczenie farmakologiczne, niefarmakologiczne oraz operacyjne.
Seria Lekarz rodzinny to nieocenione źródło informacji pomagające zrozumieć podstawowe zagadnienia związane z daną chorobą. Informac je są przedstawione w dostępny sposób i nie pomijają żadnych istotnych szczegółów. Wszystkie książki powstały pod czujnym okiem eksp ertów, w oparciu o najnowsze, kompleksowe dane.
Weź swoje zdrowie we własne ręce i zacznij aktywnie
wpływać na przebieg choroby. Tak wiele zależy od Ciebie.
Katarzyna Wrotek jest doktorem nauk medycznych, specjalistą chorób wewnętrznych i alergologii. Przez wiele lat była pracownikiem nau kowo-dydaktycznym Akademii Medycznej w Warszawie. Obecnie pracuje jako alergolog w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym.