Zasady racjonalnego żywienia
Szczególne miejsce w działalności Zakładu Bezpieczeństwa Żywności i
Żywienia zajmuje problematyka organizacji i funkcjonowania żywienia
zbiorowego. Upowszechnianie wśród realizatorów żywienia zbiorowego
wiedzy o najnowszych trendach w nauce o żywieniu oraz wpływie sposobu
żywienia na zdrowie człowieka nabiera w ostatnim okresie coraz większego
znaczenia. Zdrowie posiada bowiem konkretną cenę, również w aspekcie
ekonomicznym. Opublikowanie w tej książce modelowe racje pokarmowe
powinny służyć jako przykłady prawidłowych zaleceń praktycznych i być
pomocne na co dzień w realizacji diet korzystnych dla zdrowia.
Oddając do rąk Czytelników niniejszą monografię, autorzy wyrażają
nadzieję, że ułatwi ona przygotowywanie całodziennych diet i posiłków w
zakładach żywienia zbiorowego, głównie zamkniętego, i przyczyni się do
poprawy jakości żywienia oraz podniesienia satysfakcji konsumentów wielu
placówek gastronomicznych w Polsce.
Opracowanie adresowane jest do wszystkich realizatorów żywienia
zbiorowego, szczególnie typu zamkniętego (szpitale, sanatoria, stołówki,
placówki oświatowo-wychowawcze), a także do organów urzędowej kontroli
żywności, głównie PIS.
- author: Halina Turlejska, Lucjan Szponar, Urszula Pelzner