2017.01.10// J. Kruczek
Prezentowaliśmy już zdolnych rzeźników, ale na skalę przemysłową są potrzebne bardziej zaawansowane i szybsze metody obróbki mięsa. Właśnie dlatego wiele zakładów stawia na zautomatyzowane linie obróbki tuszy.
Na powyższym filmie możecie zobaczyć, jak działa taka linia obróbki tuszy w tym wypadku jagnięcej. W zakładzie pracują roboty podobne do tych z zakładów montujących różne pojazdy. Tu jednak ich zadaniem jest odpowiednie podawanie sobie mięsa i przycinanie go na z góry ustalone kawałki.
Automatyczna obróbka mięsa
Wszystko odbywa się automatycznie. Maszyny same rozpoznają jakie kawałki mięsa do nich trafiają i czy spełniają one wymogi. Trzeba przyznać, że wygląda to bardzo ciekawie. Taki proces pozwala na znaczne przyspieszenie przygotowywania poszczególnych mięs. Oczywiście zastępowanie ludzi przez maszyny jest ciągle dyskusyjne, ale nie zmienia to faktu, że wpływa na wydajność.