Czy wiesz, co jesz
Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem ?light? pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli eko logicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami ? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile ?bio? jest w produktach biologicznych?
Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występują ce w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, subst ancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłus zczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej ?odchudzonych? towarów: niskokalorycznych, o zredu kowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacj e na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi.