Dieta długowieczności
Autorka jest doradcą żywieniowym, wykorzystującym w swojej pracy
osiągnięcia dietetyki Dalekiego Wschodu. W swojej książce łączy mądrość
liczącej sobie ponad pięć tysięcy lat Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z
realiami polskimi. Autorka pokazuje, że przez jedzenie można wzmocnić
nie tylko nasze ciało i jego funkcje, ale również psychikę. Odżywiając
ciało wzmacniamy również ducha. Czy przez odpowiedni dobór pokarmów
można leczyć lęk i inne problemy emocjonalne? Dlaczego warto jeść
produkty rolnictwa ekologicznego? W jaki sposób powinna wyglądać dieta
latem, a w jaki zimą? Jak wspomagać dietą pracę poszczególnych narządów?
Na te i inne pytania odpowiada książka, która oprócz tego zawiera
mnóstwo przepisów wspierających zdrowie.
Bardzo dobra książka w szczególności dla osób zmęczonych stosowaniem
różnych bardzo jednostronnych diet, które wyniszczają organizm i
wymyślane naprędce niewiele mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
- author: Barbara Kuligowska-Dudek