Domowa piekarnia
Czy można upiec chleb w domu? Z tą książką na pewno! Wystarczą mąka, woda i sól oraz spora doza cierpliwości, aby cieszyć się samodzielnie przygotowanym bochenkiem. Jak zrobić zakwas, jak go przechowywać, jak wyrabiać ciasto czy i jak sprawić, by piekarnik zamienił się w prawdziwy piec chlebowy. Odpowiedzi i doskonałe receptury na m.in. bagietki, pumpernikiel czy chleb na zakwasie ryżowym w tej właśnie książce.
Jak pisze autorka, ?pieczenie chleba to zajęcie bardzo ekscytujące, wciągające, a nawet nobilitujące w oczach innych. Jest to związane z tradycją i miejscem, jakie chleb od zawsze zajmował w codziennym życiu, a także z rytuałem towarzyszącym jego przygotowaniu i zapachem, którego nie można porównać z żadnym innym.
Upiekłam już bardzo dużo chlebów, ale każdy pieczony przeze mnie bochenek wywołuje ciągle te same mieszane uczucia ciekawości i radości, kiedy wyjmuję go z piekarnika?.
- author: Małgorzata Zielińska