Domowe suszenie żywności
Suszenie żywności jest ekonomiczne i znacznie prostsze od wekowania i
zamrażania, a suszone produkty zachowują wartości odżywcze i doskonały
smak. Poznaj sposoby suszenia owoców, warzyw, grzybów, ziaren, mięs i
ziół. Dowiedz się, jak suszyć produkty w słońcu, piekarniku bądź w
suszarce. Wybierz najlepsze metody obróbki wstępnej, suszarkę oraz
sposób pakowania ususzonej żywności. Wypróbuj przepisy z suszonymi
produktami na smaczne potrawy ? przekąski, zupy, dania główne, desery,
żywność dla niemowląt. Krok po kroku nauczysz się robić m.in. pomidorowe
pesto, suszone mięso indyka, babeczki jabłkowo-wiśniowe, herbatki
ziołowe, roladki owocowe, ciasto z dyni i mieszanki na zupę. Z suszonych
produktów można zrobić także niebanalne upominki, np. saszetki
potpourri!