Domowy wyrób nabiału
Samodzielnie przygotowane, miękkie, niedojrzewające sery (np.
mozzarella, kozi, śmietankowy), świeża maślanka, kefir, jogurt, cr?me
fraîche i masło mają niepowtarzalny smak, któremu nie dorównują gotowe
produkty. Do wytwarzania wybornego domowego nabiału nie potrzeba
profesjonalnie wyposażonej kuchni. Większość miękkich serów i innych
wyrobów mleczarskich powstaje w ciągu kilku godzin ? z produktów, które
zazwyczaj masz pod ręką. Dzięki przejrzystym instrukcjom sam
przetworzysz świeże mleko i śmietanę w produkty zawierające żywe kultury
bakterii. Podano tu także przepisy na potrawy z nabiałem w roli głównej
? przekąski, dania główne, przystawki i desery. Krokietami z serem lub
ciastem czekoladowym z kwaśną śmietaną mile zaskoczysz niejednego
łasucha.
- author: Kathy Farrell-Kingsley