Kuchnia Wrocławia
?Kuchnia Wrocławia'' to wyjątkowa książka kulinarna, przygotowana w ramach prowadzonego projektu ''Wrocław - kulinarna stolica Polski'' . W grudniu 2008 roku zdobyła 1. miejsce na Światowych Targach Książki Kulinarnej. Autorzy przedstawiają w niej kuchnię Wrocławia ja ko spotkanie wielu kultur kulinarnych, której specyfikę od wieków kształtowały wpływy kuchni polskiej, czeskiej, północnoniemieckie j i wschodniopruskiej. W eleganckich restauracjach przedwojennego Wrocławia serwowano specjały kuchni francuskiej, angielskiej, rosy jskiej, austriackiej, a przede wszystkim wiedeńskiej, która zostawiła najtrwalszy ślad na wrocławskim stole. W tym kulturowym tyglu ukształtowała się specyficzna, bo niejednorodna kuchnia, niezwykle urozmaicona, bogata w smaki i smaczki, ciekawa, pomysłowa i bardz o, bardzo apetyczna. Jest to zatem książka nie tylko o kuchni domowej, ale również o potrawach serwowanych w dawnych i współczesnych lokalach Wrocławia, które zachwycały i do dziś kuszą wspaniałymi smakami i niepowtarzalną atmosferą.
- author: Barbara Jakimowicz-Klein, Grzegorz Sobel