Od kuchni
W pamiętającym lepsze czasy hotelu Imperial szef kuchni Gabriel Lightfoot ma doprowadzić kuchnię do dawnej świetności. Trudno jednak o zachowanie uczciwości - i zdrowia psychicznego - wobec sprzecznych częstokroć wymagań barwnego, wielonarodowego personelu, czujnego kierownictwa i wspólników, z którymi po cichu planuje uruchomienie własnej restauracji. Pomimo stresu wszystko wskazuje na to, że ciężka praca przyniesie rezultaty...
Dopóki nie dojdzie do odkrycia w kuchni zwłok nocnego portiera. Jest to mała, samotna śmierć - wystarcza jednak do zakłócenia niepewnej równowagi życia Gabe`a.
Dochodzi też do innych komplikacji: ojciec Gabriela umiera na raka, narzeczona spodziewa się więcej po ich związku, a kierownik restauracji najwyraźniej robi jakieś lewe interesy.
Pojawia się Lena, młoda kobieta o zagadkowej urodzie, w niezrozumiały sposób związana ze śmiercią portiera. Będący pod jej urokiem Gabriel podejmuje decyzję, której konsekwencje postawią go przed nagą prawdą o sobie, gruntownie odmienią jego życie - i przyszłość, której jeszcze niedawno pragnął.
Od kuchni Moniki Ali to zapierający dech w piersiach ciąg dalszy Brick Lane, zarazem portret człowieka na krawędzi i wiele mówiący, niezbyt przyjemny rzut oka na tygiel naszego współczesnego życia. Książka potwierdza pozycję MonikiAli nie tylko jako wybitnej pisarski, ale również przenikliwej obserwatorki dramatów nowoczesności.
''Mądrość i wirtuozeria, jakie niewielu pisarzy osiąga w przeciągu całej kariery.''
''Sunday Times''