Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy Typu 2
Praktyczny Poradnik Żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy Typu 2Autorem książki jest mgr Aleksandra Cichocka ? dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadzi wykłady, szkolenia, warsztaty dla lekarzy, dietetyków, studentów i pielęgniarek.Popularyzuje wiedzę, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.Recenzentem jest prof. dr hab. Waldemar Karnafel (Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii WUM; Wojewódzki Konsultant ds. Diabetologii).Książka skierowanajest do osób z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz zagrożonych i chorych na cukrzycę typu 2. Uwzględnia najnowsze rekomendacje Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i normy Instytutu Żywności i Żywienia.Książka może być pomocna w pracy lekarzy, pielęgniarek, dietetyków - jako materiał edukacyjny, jak pacjent w praktyce ma realizować dietę niskokaloryczną, o niskim indeksie glikemicznym, z ograniczeniem węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (Książka liczy 320 kolorowych stron, zawierających poza częścią ogólną, 165 przepisów potraw z wyliczoną wartością odżywczą i kaloryczną jednej porcji. Większość potraw jest zilustrowana zdjęciem. Wydana na papierze kredowym, w formacie albumowym.Książka dostępna w sprzedaży detalicznej, w księgarniach, sklepach internetowych i na naszych stoiskach podczas kongresów, zjazdów i konferencji lekarskich. 165 zdrowych i smacznych przepisów z uwględnieniem najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia.
- author: Aleksandra Cichocka