Opis produktu: Prawda i mity na temat cukru. Źródło życia czy słodka trucizna - Klaus Oberbeil
Prawda i mity na temat cukru. Źródło życia czy słodka trucizna - Klaus Oberbeil
Cukier naturalny 'wymyślony' przez naturę umożliwia prawidłowy przebieg reakcji chemicznych w procesie przemiany materii, zachodzących codziennie w naszym organizmie. Jest niezbędny dla zdrowia. Cząsteczki cukru stanowią paliwo dla komórek dzięki nim funkcjonują nasze ciało i umysł. Drugi rodzaj cukru - oczyszczony biały kryształ - został opracowany przez przemysł spożywczy. Jadany w dużych ilościach ma dla organizmu zgubne skutki: powoduje nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, próchnicę, a nawet depresję. Autor ostrzega w swojej książce przed niefrasobliwym traktowaniem tego zagrożenia. Przedstawia genezę chorób uwarunkowanych nadmiernym spożyciem cukru zwraca przy tym szczególną uwagę na niebezpieczne skutki spożycia cukru przez dzieci.