Prawda i mity na temat cukru
Od naturalnego źródła życia do słodkiej trucizny!Cukier naturalny ?wymyślony? przez naturę umożliwia prawidłowy przebieg reakcji chemicznych w procesie przemiany materii, zachodzący ch codziennie w naszym organizmie.Jest niezbędny dla zdrowia. Cząsteczki cukru stanowią paliwo dla komórek; dzięki nim funkcjonują n asze ciało i umysł. Drugi rodzaj cukru ? oczyszczony biały kryształ - został opracowany przez przemysł spożywczy. Jadany w dużych il ościach ma dla organizmu zgubne skutki: powoduje nadwagę, cukrzycę, nadciśnienie, próchnicę, a nawet depresję. Autor ostrzega w swoj ej książce przed niefrasobliwym traktowaniem tego zagrożenia. Przedstawia genezę chorób uwarunkowanych nadmiernym spożyciem cukru; z wraca przy tym szczególną uwagę na niebezpieczne skutki spożycia cukru przez dzieci.
Podpowiada, jak rozszyfrowywać etykiety na produktach spożywczych: cukier często jest ukryty pod różnymi niewiele nam mówiącymi okre śleniami. Autor radzi także, jak można bez cukru zdrowo gotować, jeść i żyć, unikając w ten sposób ?cukrowej pułapki?.
* Cukier: od buraka do białej kostki w cukiernicy
* Jak powstaje pociąg do słodyczy
* Utajone rodzaje cukru
* Cukrzyca, nadciśnienie, otyłość ? ?słodkie? choroby
* Zdrowi bez cukru ? program odżywiania
Wspierany przez wymyślne kampanie reklamowe przemysł cukrowniczy robi z nas niewolników i ofiary słodkich kusicieli. Spożycie cukru wciąż rośnie, a jego szkodliwe następstwa dla zdrowia są alarmujące. Prawie co druga osoba dorosła ma nadwagę, również co drugie dzi ecko w wieku szkolnym waży zbyt wiele.